dimecres, 15 de setembre del 2010

Sentit comú...

Senyores i senyors, molt bon dia. Avui és dimecres 15 de setembre de 2010. El 259è dia de l’any i en queden 107 dies per acabar-lo i aquí arriba la reflexió matinal número 721 del matí imponent.
Fa, no tants anys enrere, avui, 15 de setembre, era el dia en què començàvem l’escola, us en recordeu?
Estrenàvem cartera, llibres folrats de plàstic transparent, llibretes amb espirals radiants, bolígrafs i llàpissos -encara sense rosegar- i, de fet, estrenàvem poca cosa més.
Fa no tants anys, els nens i nenes jugàvem a saltar a la corda, a les gomes, a picar de mans... i sí, també al conejito de la suerte...
Ens esplaiàvem xutant la pilota. Ens divertíem jugant al un, dos, tres pica paret, a amagar, a parar, a matar –amb la pilota, eh?- o a pitxi. - No se pas si així s’anomenava aquest joc a altres poblacions. És molt possible que aquesta fos una nomenclatura autòctona del pati de l'escola del Clemència Berdiell i dels carrers d’Almenar-.
El Pitxi, era una mena de beisbol però sense bat. Li fotíem a la pilota amb el puny tancat i còrrer.
En definitiva, fa no tants anys, ens passàvem la vida al carrer i no sabíem pas que era això dels parcs engabiats. I sí, fèiem salts perillosos amb les bicis i ens obríem el cap més d’un cop i ens sorgien punts que després deixaven una bonica cicatriu de guerra...
Avui els nens maten tota mena d’éssers a la consola i  les nenes juguen a ser les Brats.
Avui 15 de setembre els nens i les nenes fa força dies, i moltes més hores, que ja estan a l’escola i encara bo per als pares de les hores matineres que ens permet arribar puntuals a la feina.
Resulta –així ho ha anunciat la Consellera de Salut, Marina Geli durant la presentació de la nova guia de consells nutricionals ‘Alimenta la teva salut’- que el 13% dels menors catalans d’entre 7 i 14 anys pateixen sobrepès i un 6% són obesos.
I si ens moguéssim una micarrona més?
Geli ha dit que el sobrepès és una epidèmia provocada per una alimentació massa calòrica i per l’excés d’algunes proteïnes.
Sembla que després que el monstre dolent fos el tabac, ara toca lluitar contra la bèstia de la brioixeria industrial
Geli ha assegurat que la gent és cada cop més conscient de la necessitat de cuidar-se i menjar bé.
Avui un 40% dels catalans pateixen sobrepès i un 16,5% són obesos.
Som una societat d’extrems perquè, que és cuidar-se?
Mireu, el 40% de la població femenina espanyola no troba roba de la seva talla, segons un estudi encarregat per associacions de lluita contra l'anorèxia i la bulímia. L'informe revela que les empreses del sector estan incomplint l'acord subscrit amb el Ministeri de Sanitat per la unificació de la talla de la roba.

Tot i que el 80% de la població femenina té un índex de massa corporal que està dins de la normalitat, el 40% afirma que no troba la seva talla, cosa que genera una insatisfacció tan gran que deriva en trastorns alimentaris.
El Corte Inglés, Mango o Inditex són de les marques que varien més de talla.
I si ens fem responsables d’una vegada dels nostres propis actes?
Estem tant acostumats al paternalisme polític que sembla que avui en dia ha d’anar tot guionat, si una informació no surt en un díptic no existeix.
On ha quedat el nostre sentit comú?.

1 comentari:

Jor Di ha dit...

Sí, potser començar a buscar el sentit comú ja seria una bona pràctica. Tot i que, tinc la impressió de que no cal moure's massa per trobar-lo. És probable que el tingue'm en aquella butxaca interior que no gossem mirar.

Moltes gràcies per compartir la reflexió!